- 19 května, 2025
- od Verča

- 
                    Čas přípravy20 minut
- 
                    Doba vaření25 minut
- 
                    Porce4
- 
                    Celkový čas45 min
Domácí čevapčiči je oblíbené jídlo s původem na Balkáně, které si získalo své místo i v českých kuchyních. Připravit si je doma je velmi snadné a výsledek rozhodně stojí za to! Jsou výborné nejen na pánvi, ale skvěle chutnají i z grilu nebo trouby. Já dávám přednost pečeným v troubě, které jsou o něco zdravější.
Nejlepší čevapčiči v troubě jsou malé nadýchané válečky z mletého masa plné česneku a koření. Nejčastěji se podávají s hořčicí, cibulí a vařenými bramborami, ale hodí se i do pita chleba nebo jako součást většího pohoštění.
Suroviny na čevapčiči
- Mleté hovězí maso (může být i mix s vepřovým) – 500 g
- Menší cibule (najemno nasekaná) – 1 ks
- Česnek (prolisovaný) – 3 stroužky
- Sladká paprika mletá – 1 lžička
- Pálivá paprika mletá (volitelné) – 1/2 lžičky
- Mletý kmín – 1 lžička
- Sůl – 1 lžička
- Pepř černý mletý – 1/2 lžičky
- Majoránka sušená – 1 lžička
- Vejce – 1 ks
- Olej – 1 lžíce do směsi
- Strouhanka – dle potřeby na zahuštění směsi
- Olej – na potření
Postup přípravy na nejlepší čevapčiči v troubě
 V míse smícháme mleté maso hovězí či mix hovězího s vepřovým a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku, pálivá nemusí být, dále mletý kmín, majoránku, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme vejce a lžíci oleje. V míse smícháme mleté maso hovězí či mix hovězího s vepřovým a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku, pálivá nemusí být, dále mletý kmín, majoránku, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme vejce a lžíci oleje.
 Důkladně směs propracujeme rukama, až bude kompaktní. Pokud je řídká, přidáme trochu strouhanky, jinak není potřeba. Důkladně směs propracujeme rukama, až bude kompaktní. Pokud je řídká, přidáme trochu strouhanky, jinak není potřeba.
 Necháme maso chvíli odležet v lednici (alespoň 30 minut, ideálně déle). Necháme maso chvíli odležet v lednici (alespoň 30 minut, ideálně déle).
 Z připravené směsi tvoříme menší válečky (asi 5–7 cm dlouhé a cca 2 cm silné). Z připravené směsi tvoříme menší válečky (asi 5–7 cm dlouhé a cca 2 cm silné).
 Tyto čevapčiči pečeme v troubě – dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 minut. V polovině otočíme a potřeme trochou oleje. Tyto čevapčiči pečeme v troubě – dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 minut. V polovině otočíme a potřeme trochou oleje.
 Po upečení je podáváme s hořčicí, nakrájenou cibulí a bramborami nebo s chlebem. Po upečení je podáváme s hořčicí, nakrájenou cibulí a bramborami nebo s chlebem.
Chutnaly Vám nejlepší čevapčiči v troubě? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Nejlepší čevapčiči v troubě
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



 
									 
									 
									 
									 
									
Napište komentář